Quantcast
Channel: Caon.ro

A măturat trotuarul cu Renault-ul

$
0
0

CARANSEBEȘ – Este pățania unui conducător auto din Dolj care a ajuns, joi dimineață, pe trotuarul străzii Ardealului din Caransebeș. Noroc că nu erau pietoni, care ar fi fost măturați ca popicele, și că mașina s-a oprit pe trotuar și nu prin casele oamenilor!

Accidentul s-a produs imediat cum cobori din Pipirig, după celebrul semafor de la Băcilă, fiind vorba de fapt despre o tamponare, o coliziune laterală între două autoturisme. Conducătorul auto din Dolj ar fi intrat în intersecție fără să acorde prioritate de trecere celuilalt autovehicul.

Potrivit Poliției județului, testarea a stabilit că niciunul dintre conducătorii auto nu consumase alcool, astfel că șoferul vinovat s-a ales cu amendă și cu permisul suspendat.

La fața locului au ajuns și pompierii, cu o autospecială și o ambulanță SMURD, însă nu a fost nevoie de intervenția acestora.

JCS-A.M.

The post A măturat trotuarul cu Renault-ul appeared first on Caon.ro.


Porți deschise în Mociur – Triaj – Valea Țerovei

$
0
0

REȘIȚA – Vineri, începând cu ora 15, vor fi organizate tururi ghidate în zona de dezvoltare a Reșiței!

Ziua Porților Deschise organizată vineri, 26 aprilie, în Parcul Industrial, reprezintă o oportunitate pentru cetățenii din toate categoriile de vârstă să (re)descopere trecutul industrial al acestei zone, precum și perspectivele sale actuale și viitoare de dezvoltare.

„Turnătoria, aglomeratorul, uzina cocso-chimică… poate doar generațiile mai vechi din Reșița își amintesc amploarea și gloria industriei locale. Orașul este în plină transformare. Industriile vechi au lăsat loc celor noi, mai curate, mai avansate din punct de vedere tehnologic și racordate la noile cerințe globale. Amplul spațiu ocupat odinioară de marile uzine lasă loc noilor modele și direcții de dezvoltare urbană: noi căi de acces, noi zone de dezvoltare rezidențială și comercială, noi facilități educaționale.“, se arată în prezentarea făcută de Primărie evenimentului.

În cadrul acestuia vor avea loc și tururi ghidate ce vor traversa zona de dezvoltare din situl Mociur și retur, cu o durată estimată de circa o oră, incluzând și o vizită la inițiativa muzeală MIC – Colecția Industrială Mociur. Pentru ora 18 este programată o prezentare și o expoziție cu proiecte de urbanism ale studenților de la Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara, urmată la ora 19:30 de proiecții de scurt metraje despre industria reșițeană, acestea din urmă la Salonul de Artă și Industrie.

JCS-Walter Fleck

The post Porți deschise în Mociur – Triaj – Valea Țerovei appeared first on Caon.ro.

900 de militari NATO au început să sosească la Caransebeş

$
0
0

CARANSEBEȘ – Stă să înceapă în câteva zile pe Aeroportul Caransebeș exerciţiul militar „SWIFT RESPONSE 24 CAMPAIGN“, unul din cele mai importante evenimente de acest gen derulate în zona de vest în ultimii ani. La exerciţiu sunt așteptați să participe 900 de militari din mai multe state NATO, unii dintre aceștia fiind deja prezenți pe aeroport!

De altfel, militarii germani din cadrul NATO au putut fi observați și la evenimentul pentru copii desfășurat miercuri de IGAV pe Aeroportul Caransebeș, unde au fost însoțiți de omul de afaceri Gabriel Olariu. Potrivit surselor noastre, pe aeroportul din Caransebeş vor ateriza şi staţiona temporar diferite aparate de zbor din numeroase state NATO. Pregătirile sunt în plină desfășurare, în partea dreaptă a aeroportului fiind deja amplasate corturi de mari dimensiuni, containere metalice, cisterne, reflectoare și alte utilaje necesare bunei desfășurări a exercițiului.

Evenimentul a fost posibil datorită celui mai mare contract şi unicul de acest fel semnat vreodată de România, încheiat în 14 februarie 2024 între reprezentantul SC Aeroportul Caransebeș SA, Gabriel Olariu, şi Republica Federală Germania, reprezentată de Ministerul Federal al Apărării-Oficiul Federal al Infrastructurii Forţelor Armate. Este posibil, ca după Paște, organizatorii să aloce o zi în care să permită mass-media să intre pe aeroport și să afle direct de la aceștia mai multe detalii despre exercițiul militar NATO.

JCS-Nina Curița

The post 900 de militari NATO au început să sosească la Caransebeş appeared first on Caon.ro.

Reținut după ce și-a căutat nevasta în casa vecinei

$
0
0

MEHADIA – Bărbatul de 47 de ani din Mehadia, care încălcase ordinul de protecție, este acum cercetat și pentru violarea domiciliului vecinei!

„Miercuri, 24 aprilie, polițiștii din stațiunea Băile Herculane au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de un bărbat de 47 de ani, din Mehadia, pe numele căruia era emis un ordin de protecție provizoriu, acesta având interdicția de a se apropia de locuința familiei. În aceeași zi, la ora 18.45, bărbatul în cauză ar fi pătruns fără drept, în imobilul unei vecine, sub pretextul că o caută pe soția sa pe care ar fi amenințat-o cu acte de violență. În acest caz cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de violare de domiciliu și încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis ordinul de protecție a oricăreia dintre obligațiile stabilite prin acesta.“, informează Poliția județului.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului, urmând să fie prezentat procurorului de caz pentru dispunerea măsurilor legale.

JCS-A.M.

The post Reținut după ce și-a căutat nevasta în casa vecinei appeared first on Caon.ro.

Ursu a trecut la PSD! Păi a fost plecat vreodată?

$
0
0

ORAVIȚA – Azi, la bursa politică din judeţ, se vorbea doar despre plecarea lui Costel Ursu la PSD, „alt liberal care părăseşte banca PNL“. Nu este nicio noutate pentru mulţi. Iar ştirea contează doar pentru că în poză apar Ciolacu, Grindeanu şi Hurduzeu!

Revenind, primarul Oraviţei nu a fost plecat niciodată din PSD pentru că Silviu Hurduzeu, şeful social-democraţilor cărăşeni, nu a avut vreodată timp să îi semneze dispoziţia de excludere, ţinându-l într-un şah continuu. Şi bine a făcut, pentru că numai aşa Hurduzeu i-a dat mat.

Nici Ursu nu a pierdut nimic. A obţinut o serie de finanţări, sprijinit de PNL, că doar nu credeţi că Nedelcea s-a uitat vreodată la proiectele primarului de Oraviţa, şi-a făcut firme în care odraslele sunt asociate cu lideri ai PNL, a stat pe lângă Dunca până s-a schiţat proiectul Marila, a fost pe lângă șeful CJ când s-a asfaltat drumul spre Brădişorul de Jos. Nici nu avea de ce să stea mai mult, pentru că Ursu a vrut să fie liberal pentru Marcel Vela. Iar acum s-a reîntors în familia politică a PSD. Cam atât.

Are Dunca vreo vină? Probabil că da, are o cârcă tare în care i se pun toate! Sau poate aceeaşi pe care a avut-o Mocioalcă atunci când Costel Ursu a bătut la porţile PNL…
În rest, despre plecările la PSD, primarul Reşiţei, Nelu Popa, ne-a spus recent: „Să plece cine vrea. Numai aşa se face curăţenie completă în PNL!“

JCS-Nina Curița

The post Ursu a trecut la PSD! Păi a fost plecat vreodată? appeared first on Caon.ro.

Reșițeanul Mircea Avramescu, pe podium la etapa de la Râșnov

$
0
0

REȘIȚA – Mircea Avramescu a concurat la etapa de la Campionatul Național de Viteză în Coastă de la Râșnov și a reușit, la clasa Istorice, să se claseze pe locul 3, iar la grupă a obținut două locuri 2! 

Experimentatul pilot s-a reîntors la prima lui mașină, un VW Golf 1 GTI, fabricat în anul 1983, cu motor de 1.6. Chiar dacă a avut ceva probleme la cutia de viteze, tot a reușit o clasare pe podium. În etapa următoare, cea de la Rânca, vrea mai mult și țintește prima poziție.

„Am participa la etapa de la Râșnov și am concurat la categoria Istorice, cu un VW Golf 1 GTI. Am obținut locul 3 la categoria mașinilor istorice și două locuri 2 la grupă. Anul trecut am avut un VW Golf 4, cu care concurează în prezent fiul meu. Am revenit la acest VW Golf 1 GTI, deoarece este prima mea mașină cu care am mers, cu motor de 1.6 pe benzină. Urmează pentru mine etapa de la Rânca pe 25-26 mai, unde voi concura tot la categoria mașini istorice. Apoi voi concura și la Harghita, tot la aceeași categorie, pe data de 25 iunie. Se va organiza după aceste două etape, în perioada 6-7 iulie, etapa de la Reșița. La prima etapă la care am concurat am avut ceva probleme cu mașina, nu a fost testată suficient, iar la Rânca îmi doresc o clasare pe unul dintre primele două locuri. Vreau și locul 1, nu doar 2 sau 3. Am avut probleme la cutia de viteze, care va fi refăcută și ulterior testată până la etapa de la Rânca. Puteam obține încă din etapa aceasta locul 1, dar chestiuni ce țin strict de mașină au făcut să nu reușesc încă acest lucru. Adică, numai ce am refăcut-o, nu am testat-o suficient și am avut acele probleme tehnice la cutia de viteze. Acum am putut să o testez în competiție și vom remedia toate lucrurile care n-au mers așa cum mi-aș fi dorit. În acest an voi merge la Istorice, mașina este una istorică, fabricată în anul 1983. Este mașina cu care am început eu să concurez în anul 1994, împreună cu Werner Hirschvogel. Am ales Golf I GTI datorită faptului că am mai ușor acces la piese față de alte mărci, plus că este prima dragoste, cea care nu se uită niciodată.”, ne-a declarat pilotul Mircea Avramescu. JCS-

Ștefan Moraru

The post Reșițeanul Mircea Avramescu, pe podium la etapa de la Râșnov appeared first on Caon.ro.

Din Liga a IV-a la naționala de amatori

$
0
0

SLATINA-TIMIȘ – Atacantul Adrian Neagu și portarul Cristi Copocean, ambii jucători la ACS 2017 Slatina-Timiș, și fundașul Iulian Mitru, de la CS Oravița, au fost convocați la o selecție a naționalei de fotbal amator a României, în perioada 29 aprilie-1 mai 2024!

Cei trei exeprimentați fotbaliști vor participa la două meciuri de verificare ale echipei naționale de fotbal amator, așa că luni, 29 aprilie, se vor prezenta la Centrul Național de Fotbal al FRF de la Mogoșoaia.

Un exemplu pentru elevii de la Școala Gimnazială din Slatina Timiș pe care o conduce ca director, Adi Neagu este și în acest sezon unul din principalii marcatori ai Ligii a IV-a Caraș-Severin, cu 22 de goluri înscrise în 20 de partide, fiind depășit în clasamentul golgeterilor doar de atacantul liderului din Balta Sărată, Adi Megheleș (40 de goluri).

Mai bine mai târziu decât niciodată!, a fost reacția portarului Cristi Copocean la convocarea la națională.

Multă baftă, Adi Neagu, Cristi Copocean și Iulian Mitru!

JCS-R.M.

The post Din Liga a IV-a la naționala de amatori appeared first on Caon.ro.

Creația inversă: noul ADAM

$
0
0

CARAȘ-SEVERIN – O conferință despre literatura science-fiction și fantasy, despre realitate și anticipație!

Muzeul Banatului Montan (MBM) din Reșița a găzduit conferința susținută de autorul de literatură science-fiction Daniel Botgros, al cărui roman „Respiră!“ i-a adus, în 2023, premiul național pentru literatură, artă science fiction și fantasy, acordat de Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction (ARCASF). Introducerea în atmosferă a fost asigurată, printr-un moment muzical pianistic, de elevii Melia Antonia Charalambous, Andrei Kieszwimmer și prof. Mădălina Sonia Stănescu, cadrul tematic fiind schițat în schimb de gazda evenimentului, managerul MBM, Livia Magina, și de moderatoarea acestuia, Camelia Duca, reprezentanta societății pentru cultură Metarsis.

Despre cele două volume prezentate la stand (Respiră!, ADAM) cât și, într-un sens mai larg, despre abordarea literară a autorului, a vorbit jurnalistul Mario Balint, pentru ca, în final, Daniel Botgros să prezinte o versiune concentrată a prelegerii intitulată „Creația inversă: noul ADAM”. Dintre temele abordate, una familiară chiar și celor mai puțin pasionați de literatura de gen, a fost cea a vitezei cu care se dezvoltă și avansează spre necunoscut inteligența artificială (IA), o realitate care provoacă frisoane multora dintre noi. Și nu este vorba doar despre unele virtuale în momentul în care constatăm, de pildă, că suntem depășiți în multe privințe de propriile telefoane inteligente pe care pretindem că le-am stăpâni.

Evenimentul a fost cel de-al doilea organizat de Metarsis în cadrul „Ceremoniilor reșițene“, serie de conferințe deschisă în decembrie 2023 de poetul și scriitorul reșițean Paul Gabriel Sandu.

JCS-Walter Fleck

The post Creația inversă: noul ADAM appeared first on Caon.ro.


Mediul, pregătit de grevă generală

$
0
0

CARAŞ-SEVERIN – Uitați în decembrie la majorarea salariilor, angajații Agenției pentru Protecția Mediului au cerut ajutor prefectului. Ajutorul, constând în transmiterea de către Prefectură, pe cale ierarhică, a nemulțumirilor personalului APM, a fost solicitat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, de vicepreședintele Federației PUBLISIND, Roland Șoavă (foto)!

În esență este vorba despre efectele omiterii Agențiilor pentru Protecția Mediului, Arhivelor Naționale și Rezervelor de Stat din textul OUG 128 din 28 decembrie 2023 privind „unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară“.

„Vă rog să transmiteți nemulțumirea noastră și că 85% dintre salariații APM au semnat pentru declanșarea de proteste. Dacă se întârzie și nu vom ajunge începând cu 1 iunie la același nivel de salarizare cu colegii noștri din deconcentrate vom intra în grevă generală. Știți ce înseamnă APM: reglementăm tot ce înseamnă firme, administrație centrală și locală, infrastructură mare și mică!“, a avertizat liderul de sindicat.

Ulterior, față de cele expuse în cadrul ședinței, prefectul Ioan Dragomir a declarat: „Doleanța este chiar pertinentă. Eu eram sigur că situația a fost rezolvată încă din ianuarie, în urma demersurilor pe care le-am făcut atunci la Ministerul Muncii și la Ministerul de Interne. Vom relua de îndată demersurile, am să încerc să vorbesc și cu un deputat de Caraș-Severin, nu-i mai dau numele pentru a nu fi acuzat că fac politică, dar am să-l rog să se ocupe puțin de această situație.“

Potrivit lui Roland Șoavă, începând cu anul 2010, personalul celor 42 de APM din țară a scăzut de la 2.600 de angajați la circa 1.400 în prezent, salariile acestora fiind cuprinse între 3.500 și 5.000 de lei, în funcție de vechime.

JCS-Walter Fleck

The post Mediul, pregătit de grevă generală appeared first on Caon.ro.

Reșița, conectată la drumurile de mare viteză

$
0
0

REȘIȚA – Consiliul Local a aprobat deocamdată încheierea unui protocol vizând studiul de fezabilitate!

Proiectul de investiții ce se dorește a fi realizat în comun de UAT Municipiul Reșița, UAT Județul Caraș-Severin și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poartă denumirea „Elaborare studiu de fezabilitate investiții «Drum TransRegio Reșița-Caransebeș-DX2(profil1+1)». În același parteneriat, conform HCL aprobate joi, proiectul ar urma să fie promovat în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin Programul Transport PT 2021-2027.

Întrucât titlul este relativ ermetic formulat, iar HCL nu conținea nici fotografii și nici schițe, ne-a lămurit în linii mari administratorul public al municipiului, Claudiu Kiss, despre ce este vorba. „Depunem eforturi pentru realizarea un drum expres, așa cum este normal să se întâmple dacă vrem să conectăm Reșița la drumurile de viteză, respectiv autostrăzi. În discuție este încheierea unui protocol cu CNAIR, lucrurile sunt discutate, urmează ca și CJ să-l valideze, urmând ca apoi să fie semnat și de CNAIR. După realizarea SF, va urma și proiectul tehnic și de execuție, finanțat de Ministerul Transporturilor.“,a precizat acesta.

Practic, este vorba despre un drum care se va lega de viitoarea variantă ocolitoare DN 58 (km7) – DN 58B (Moniom) și care va realiza conexiunea cu viitorul drum expres Filiași-Lugoj. „Există discuții avansate cu CNAIR, și pentru preluarea tronsonului dintre Moniom și Colțan, astfel încât să ne legăm și de varianta ocolitoare a Bocșei. Într-o etapă ulterioară, sperăm să putem realiza inclusiv un drum expres Bocșa-Voiteg, cu conexiune la autostrada Belgrad-Timișoara și, astfel, Reșița să se afle într-un triunghi rutier de mare viteză. Poate vom reuși să provocăm redirecționarea traficului din Serbia către centrul și estul României pe această variantă, ceea ce evident va duce la dezvoltarea întregii zone.“, a mai adăugat Kiss.

JCS-Walter Fleck

The post Reșița, conectată la drumurile de mare viteză appeared first on Caon.ro.